The Texas Chainsaw Massacre 2

The Texas Chainsaw Massacre 2

In 1974 zorgde Tobe Hooper met een spotgoedkope productie voor een wervelwind in de filmwereld. The Texas Chainsaw Massacre was niet alleen ongemeen brutaal, ook werden zowat alle regels gebroken. De film bracht onverwachts veel geld in het laatje waardoor Tobe Hooper voortaan een bekende naam was. Toen hij in 1982 opnieuw met Poltergeist enkele Hollywoodproducenten wat rijker kon maken, werd ook de tijd rijp geacht voor een vervolg op de horrorhit. Vandaag is deze enige echte sequel een culttopper van formaat, maar in de jaren 80 was er maar één woord dat als een synoniem gold: een totale mislukking.

L.M. Kit Carson was vanaf de begindagen een grote fan van de film. Toen hij in de jaren 70 samen met zijn vriend Paul Schrader The Texas Chainsaw Massacre tijdens een privévertoning zag, wist hij meteen dat Hooper grenzen had verlegd. Er werden toen al plannen gesmeed om Carson het scenario te laten schrijven voor een eventueel vervolg, toch zou het tot in de jaren 80 duren vooraleer hij aan die taak kon beginnen. Toen de scenarioschrijver met Paris, Texas van Wenders zowat alle superlatieven oogstte, wist hij dat het moment was aangebroken om het over een totaal andere boeg te gooien. Hij wilde allesbehalve de man zijn die serieuze verhalen schreef! Ofschoon Carson vandaag met alle plezier op die tijd terugblikt, was het een regelrechte nachtmerrie. Het productiehuis Cannon van de befaamde broertjes Golan en Globus schroefden het budget met enkele miljoenen dollars terug waardoor Carson genoodzaakt was om een nieuw scenario neer te pennen. Ook de tweede poging kon de studiobonzen maar weinig boeien, hij had er immers meer een satire dan een horrorfilm van gemaakt. Dat merk je inderdaad, want zelfs de affiche is een regelrechte persiflage van The Breakfast Club.

Als je anno 2013 naar The Texas Chainsaw Massacre 2 kijkt, vraag je je inderdaad af hoe de studio's ooit met deze productie akkoord konden gaan. Niet alleen lijkt de film onafgewerkt (een meer abrupt einde heb je waarschijnlijk nog nooit gezien) en zowat alle personages waren vanaf de eerste seconde gedoemd om in een tweede leven het etiket “wansmaak” opgeplakt te krijgen. En toch is The Texas Chainsaw Massacre 2 een giller van formaat. Een absolute aanrader die iedereen moet zien, als was het maar voor de hilarische rol van Dennis Hopper als de volslagen krankzinnige luitenant Lefty Enright.

Enkele jaren terug was Leftys nichtje Sally Hardesty het slachtoffer van een familie uit Texas die z'n prooien levend vilt. Lefty heeft gezworen dat hij de daders zal pakken. En jawel, op een dag slaan Leatherface (Bill Johnson) en zijn kompanen weer toe. Twee yuppies worden met een cirkelzaag onthoofd. Het toeval wil dat de vrouwelijke dj Vanita 'Stretch' Brock (Caroline Williams) het hele gebeuren op een bandje heeft staan omdat de moord tijdens een verzoekprogramma is gebeurd. Op de avond dat Lefty samen met Scretch naar de tape luisteren, dringen Chop Top Sawyer (Bill Moseley) en Leatherface de studio binnen. Het is de start van een nieuwe slachtpartij...

Zoals eerder gezegd is The Texas Chainsaw Massacre 2 volgens de letters van de filmwet barslecht, maar toch heeft deze B-film een onweerstaanbare charme. De acteurs vertolken hun rol alsof hun leven ervan afhangt, zowat iedere zin uit de dialogen is compleet raak en natuurlijk is er ook die onweerstaanbare zwarte humor. Het scenario is allesbehalve waterdicht, want men gaat meermaals van de hak op de tak, toch kan ook dat de pret niet drukken.

Er zijn ondertussen al ontelbare sequels geweest die het oorspronkelijke verhaal nieuw leven wilden inblazen, uiteindelijk is er maar eentje de beste en dat is die van Hooper zelf. Deze bibberprent is alleen maar in Engeland op Blu-ray uitgebracht. Een cultklassieker om royaal van te smullen!

(www.dvdinfo.be)