Conquest of the Planet of the Apes ★★★½

Ύστερα από τρεις ταινίες, το franchise με το "Conquest" επιστρέφει ξανά στην θεματική περιοχή της αρχικής ταινίας, μόνο που αυτή τη στιγμή ο ρόλος του Charlton Heston πηγαίνει στον πίθηκο Caeser: είναι ένας ήρωας αποκομμένος από τον χρόνο, είναι πλέον ο μόνος που έχει μείνει από το είδος του, καταδικασμένος να ζήσει το παρελθόν που αφηγούνταν οι γονείς του στην προηγούμενη ταινία, δρώντας, όμως, πλέον σαν καταλύτης, για ταχύτερη εξέλιξη των γεγονότων και βρίσκεται σε μια κοινωνία όπου ένα ολόκληρο είδος αντιμετωπίζεται ως σκλάβοι με τους πιθήκους να δρουν ως κατοικίδια/σκλάβοι και τους ανθρώπους να εμφανίζουν τον χειρότερο εαυτό τους, για τον οποίο έμειναν γνωστοί στην ιστορία του franchise.

Το ενδιαφέρον που κάνει η ταινία είναι ότι παραλληλίζει την ιστορία του Σίζαρ και των σκλάβων πιθήκων με τους κυριολεκτικούς σκλάβους της αμερικανικής ιστορίας, χάνοντας την λεπτότητα μέσα στο προφανές της σύγκρισης αλλά κερδίζοντας ιδεολογικό υπόβαθρο, πιο καθαρό από κάθε άλλο φιλμ της σειράς. Το "Conquest..." εξάλλου δεν έχει πολλή ιστορία για να διηγηθεί. Ήδη από την μέση, όσες εξελίξεις είναι να γίνουν έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και το δεύτερο μισό αφιερώνεται στην κινηματογράφηση της επανάστασης των πιθήκων, περισσότερο βίαια από ό,τι έχει αποθανατίσει ποτέ το franchise, και όσο ικανά έχουμε να δούμε μόνο από τον αρχικό Πλανήτη των Πιθήκων (ειδικά στην μέση της διάρκειας, το φιλμ ακολουθεί και μια ελλειπτική μέθοδο αποτύπωσης της προετοιμασίας της επανάστασης, χωρίς επιπλέον μουσική υπόκρουση, θυμίζοντας για πρώτη φορά την δεξιοτεχνία που είχε επιδείξει η πρωτότυπη ταινία και συνεχίζοντας τους παραλληλισμούς τόσο θεματικά όσο και τεχνικά). Η μάχη είναι έντονη, οι σκηνές επιδέξια χορογραφημένες και, επιτέλους, η ένταση δικαιολογεί την ιστορία του franchise.

Παρεμπιπτόντως, η σειρά πάντα έδινε μεγάλη σημασία στην ικανότητα του λόγου και το πότε αυτή αποκαλύπτονταν στην αντίπαλη παράταξη. Έπρεπε να περάσει μια ολόκληρη ώρα στον Πλανήτη των Πιθήκων μέχρι να αντιληφθούν οι πίθηκοι ότι ο Τέιλορ είναι ομιλών άνθρωπος, το "Beneath..." έκλεισε με την Νόβα να είναι η πρώτη άνθρωπος της εποχής της που ξεκίνησε να μιλά (αν και το μέλλον την απέκλεισε από οποιαδήποτε εξέλιξη), στο "Escape..." η Zira και ο Cornelius εσκεμμένα απέκρυψαν την ομιλία τους μέχρι να μην αντέχουν άλλο ενώ το φιλμ έκλεισε με την πρώτη λέξη του παιδιού τους και, τελικά, στο "Conquest..." όχι μόνο η ομιλία του Caesar προκαλεί τον φόβο των ανθρώπων αλλά και στο φινάλε, τα πρώτα λόγια της Lisa (διστακτικά, όπως και της Νόβα) δείχνουν ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή. Πέρα από την μάχη μεταξύ πολιτισμού, αλλαγής και της πραγματικής έννοιας της εξέλιξης, η δύναμη του λόγου είναι το αμέσως επόμενο σεναριακό θεμέλιο του franchise.

Σημείωση: Το Conquest... αποτελεί και το αρχικό υλικό του Rise of The Planet of the apes, διατηρώντας ακόμα τον Caesar ως πρωταγωνιστή αλλά αλλάζοντας τo origin της ιστορίας, μετατρέποντάς την περισσότερο σε "downfall of the men" παρά "rise of the apes".