Ghost in the Shell

Ghost in the Shell ★★★★

Meni se jako svideo ovaj rimejk animiranog filma koji je toliko tipično japanski i atipično dobar, da je zadatak Ruperta Sandersa samim tim bio mnogo teži. Ako izaberete da pogledate ovaj film, videćete da ispred sebe imate futuristički svet za koji verujete da postoji i koji će na vas ostaviti jak utisak. Vizualno, sve je besprekorno.

Skarlet stvarno ume da bude uverljiva u akcionim scenama, što je sasvim normalno s obzirom u kakvom je treningu još od Ajron Mena 2 i Avendžersa. Kada glumi prkosnu japansku adolescentkinju u mehanizovanom telu koja preispituje svoju prošlost i sadašnjost, gluma joj malo zaškripi i, iz nekog razloga, glava joj se poguri tako da često u nekim širim kadrovima izgleda malo grbavo. Na svu sreću, njen oklop boje kože sve nadomešćuje, jer je (makar moj) mozak percipira kao golu, a to je, složićete se, jack pot. I eventualno kada film izađe na blu-reju - jack off.

Takeši Kitano samom pojavom uliva strahopoštovanje, s tim da kratku akcionu scenu koju ima savladava sjajno za svoje godine. On je fantastičan izbor i činjenica da sve vreme jedini priča japanski, a da ga svi razumeju kao da je to normalna stvar, je u prvi mah zbunjujuća, a zatim nekako genijalna za taj konkretan lik. Još bih pohvalio Pilua (prezime neću ni pokušati da transkribujem), danskog glumca koji igra Batua. Odličan kasting. Ima malo nežnije crte lica nego lik u animi, ali svejedno izgleda impresivno.

Na žalost, oni koji nisu imali prilike da pročitaju strip Široa Masamunea, ili pogledaju anime Ghost in the Shell, za razliku od mene, reaguju blaže i sa manje interesovanja. Dosta ljudi je izašlo iz bioskopske sale sa komentarom "ok je film". Moguće je da oslanjanje na japanski izraz i nedostatak velikih zvezda oduzima holivudski vajb i na taj način bolje komunicira samo sa fanovima franšize.

Domaća publika možda i ne zna da se film već daje s obzirom da je distributer onaj najnemarniji sa ovih prostora - Blitz. Na drugi dan prikazivanja, i u petak od svih dana, sala je u udarnom terminu bila poluprazna. Greota, s obzirom da film vredi i da ga zaista treba videti i doživeti.