• Roma

  Roma

  ★★★★

  Nästan löjligt att säga de men den är ju precis så bra som alla säger. Se den. Det är Wes Andersons absurditet fast med en gravitas han aldrig uppnår. Detta fångar livet för en ung kvinnlig barnflicka i Mexico city 1970. Den ger en enorm tyngd och allvar till händelser i en väldigt vanlig kvinnas liv vilket är otroligt drabbande. Samtidigt så pekas livets absurditet ut av sjuka inslag som när nyårsfesten flyttar ut, flaskor och allt, i den närliggande skogen för att släcka en skogsbrand.

 • The Da Vinci Code

  The Da Vinci Code

  ★★★

  En av mina bästa actionfilmer. Den håller förvånansvärt väl även i vuxen ålder. Klart att det finns brister och konstigheter men det är verkligen få som kan spinna en fartfylld och smart intrig som Dan Brown. Also Tom Hanks.

 • A Special Day

  A Special Day

  ★★★½

  Ett suggestivt drama om sexuallitet, ensamhet och jakten på att få vara ärlig och dela sina hemligheter med andra i 1939:s rom.

  En sexbarnsmamma från fashistpartier möter på slump sin homosexuella granne i ett hyreshus som tömts på alla sina invånare som vill se Hitler som är på statsbesök.

  Paraden skapar en suggestiv bakgrund till deras möte då den sänds live över hyreshuset på radio. Det blir en brutal bild av manssamhällets totala inblandning i alla invånarnas liv och vad…

 • Harriet

  Harriet

  ★★½

  En sevärd och känslostark film som lyfter en av de stora kvinnorna i USAs historia och kampen mot slaveriet.

 • The Dig

  The Dig

  ★★½

  Brittisk melankolisk film med arkeologitema i dagarna före första världskrigets utbrott.

  Absolut sevärd även om det var en lite spretig storyline. Den hade ett vackert budskap om hur vi lever vidare genom att vara en del av den långa tradition som mänskligheten skapat.

 • Peterloo

  Peterloo

  ★★★

  Ett brutalt och välgjort epos om den engelska arbetarklassens kamp för rättvisa innan den socialistiska medvetenheten eller de demokratiska rättigheterna.

  I historiska detaljer är filmen helt oklanderlig och det var otroligt att se. 

  Filmen är mycket brutal på det sätt den bjuder oss att dela de förtryck och hårdakap som den engelska arbetarklassen mötte.

  Filmen snavar dock lite på det klassiska historiska drama hindret och verkar något dokumentär men helt klart sevärd!

 • The Bromley Boys

  The Bromley Boys

  ★½

  Helt ärligt en riktigt dålig film, den är för lång, har en helt onödig kärleksplotline och verkar lika ofta vara en parodi av sportfilmer som den lyckad vara en komedi.

  Trots detta har den några fina ögonblick och en hel del stunder som faktiskt är riktigt roliga.

 • Paranormal Activity

  Paranormal Activity

  ★★★½

  Svinigt läskig, absolut sevärd.

 • Sansho the Bailiff

  Sansho the Bailiff

  ★★★

  Vacker japansk samurajsaga om uthållighet, plågor nåd och upprättelse. Fotot i denna film är 👌

 • Trainspotting

  Trainspotting

  Jag hade fett svårt att betygsätta den här filmen. Jag kan säga detta, jag tyckte om den, mycket. Hur mycket vet jag inte. 

  De abstraherade scenerna var något av de som höjde filmen, något jag sällan säger. Det är sällan ett element som bidrar med mer än pekorala försök att vara konstnärliga. Här fyllde de dock en funktion som var att illustrera något som inte går att förstå på ett logiskt sätt, missbruket. 

  Filmen var fylld med fantastisk musik och hade…

 • This Is England

  This Is England

  ★★★★½

  En otroligt kraftfull film som drabbade mig lika mycket nu som första gången jag såg den när jag var 13.

  Den lyckas verkligen fånga den desperation som uppstår av att inte passa in och hur skönt det är när det väl finns någon att luta sig mot. Samtidigt som de fångar den vidriga nynazism som svepte över Europa under 80-talet. Den fångas på ett otroligt skarpt, närvarande och mänskligt sätt.

  Se den nu om du inte redan gjort det.

 • Tinker Tailor Soldier Spy

  Tinker Tailor Soldier Spy

  ★★★★

  En brilliant film från vilken det är svårt att slita sig en sekund, och om man gör det så är det kört.

  Ploten är lika svår som skarp. Tillsammans med fantastiska skådespelarinsatser och ett otroligt snyggt foto i en gråbrun ylletweed gör den filmen oförglömlig.