The Shining ★★★★

Ok, neću reći da je "The Shining" loš film, daleko od toga. Kubrick je majstor i tu nema spora, možda meni i najdraži redatelj svih vremena. Ali predugo sam ga odlagao pogledati, predugo se krčkao na polici, i na kraju očito zagorio. Vjerojatno sam previše očekivao i onda, kako to uvijek bude, takva očekivanja završe razočaranjem.

Film je vizualno savršen, no kako sam masu tih scena vidio na raznim isječcima i prijašnjim polugledanjima, nisu ostvarile takav dojam kakav bi vjerojatno ostavile da sam ih po prvi put pogledao. Klinac je savršen, šteta što što je nakon ovog filma odustao od filmske karijere, sad je navodno profesor biologije, kolko sam skužio.

Uglavnom, Kubrick je na kraju, barem se meni tako čini, ostao balansirati između psihološko-patološke komponente i nadnaravnih elemenata, kojih je opet bilo premalo. Stvarno zlo koje je upravljalo Jackom bilo je puno opasniji protivnik od fizičke manifestacije njegovih postupaka. Uglavnom, i dalje iznadprosječno, ali falilo je pokoje zrno soli na kraju...