RSS feed for Wilco

Favorite films

Recent activity

All

Pinned reviews

More
 • The Graduate

  The Graduate

  ★★★★★

  Al vond ik de film niet bepaald overtuigend, toch was het een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. De onzekerheid van Dustin Hoffman's Benjamin, de kracht van mevrouw Robinson, het schreeuwen met Elaine en alle iconische scenes ertussenin.

  The Graduate (1967) draait om de toekomst - meer om het ontbreken daarvan. Dit thema is zo sterk neergezet, van het eerste beeld tot en met de aftiteling, door de simpele herhaling van een prachtig muzieknummer. Alleen hierdoor was het einde een moment gevuld met emoties die ik veel en veel langer had willen voelen.

 • Bowling for Columbine

  Bowling for Columbine

  ★★★★

  Hoe kan dat toch, vraagt documaker Michael Moore zich af, dat zoveel doden in de Verenigde Staten komen door vuurwapens?

  Michael Moore en het Amerikaanse wapenprobleem

  Hoe graag Nederland ook het grote, stoere Amerika zou willen zijn, we zouden er niet aan denken om net als hen wapens in huis te nemen. Documentairemaker Michael Moore vraagt zich af hoe zoveel meer mensen in hun vrije land sterven door vuurwapens.

  De afgelopen twee weken bekeek ik documentaires van makers met een…

Recent reviews

More
 • First Reformed

  First Reformed

  ★★★

  Mooi geacteerd door Ethan Hawke. Een ervaring die ik niet had willen missen. Het gaat over het interessante, tot nu toe nauwelijks onderzochte spanningsveld van geloof op een aarde vol milieuproblemen. Eerst door dialogen, later ook nog eens bijzonder visueel. Hoe goed de film ook gemaakt is en ik hem daarom kan waarderen, het blijft echt niet mijn soort film :')

 • North by Northwest

  North by Northwest

  ★★★★

  North by Northwest is een James Bond-ideeëngenerator: alles wat ik nog weet uit de eerste tien 007-films, lijken rechtstreeks door deze klassieker geïnspireerd te zijn. Mijn favoriete momenten uit deze bekende Hitchcock is de treinreis, waarin we classic-Hollywood romantisch onze dame ontmoeten.

  En hoe Cary Grant keer op keer slim nadenkt en moet wegvluchten. Zijn scherpe dialogen zitten vol grapjes, die zelfs als je de ondertiteling op Nederlands zet, je zomaar mist. Vinden jullie trouwens ook dat de film's structuur heel erg lijkt op die van The Fugitive?

Popular reviews

More
 • The Mountain Between Us

  The Mountain Between Us

  ★★★★

  Wat heb ik hard van The Mountain Between Us genoten!

  Waarom moet ik altijd kritisch wezen, het beter weten? Ik voel me schuldig wanneer ik ergens van kan genieten. Het kijken van kwalitatief goede films ervaar ik als verplichting.

  Het is tijd om naar mezelf te luisteren en afstand te nemen van objectiviteit. In (hoelang? Nog maar anderhalf jaar ofzo?) heb ik mij van casual film- en seriekijker me gepositioneerd als de expert.

  Die rol gaf ik mijzelf en nam het uiterst serieus. Tijd om dat los te laten en even te kijken waar ik uit ga komen.

 • Mad Max: Fury Road

  Mad Max: Fury Road

  ★★★★★

  Heerlijke autoachtervolgingen in films

  Mijn verlangens naar oude(re) cinema in de recente jaren hebben een duidelijke intoxinerende functie. De moderne blockbuster biedt gewoon niet meer de goed uitgevoerde pracht en praal zoals vroeger. Computers maken filmmakers lui. Scenario's zijn gebaseerd op een formule.

  Meer dan verfrissend is een actiefilm die wel alle remmen losgooit en het gaspedaal volledig indrukt. Met achtervolgingen die ongelooflijk overzichtelijk zijn, zonder gebruik van slowmotion en met ieder kleurrijk shot zo mooi om in te lijsten,…