Adam ★★★★

Adam (2009) is een prachtige film over een man met Asperger die een vrouw ontmoet en sociaal een klein beetje verbeterd.

Persoonlijk geraakt door sociale moeilijkheden

Films over mensen met een sociale stoornis, voornamelijk in de range van autisme, spreken mij persoonlijk aan en raken mij extra diep. Door eigen ervaringen kan ik me er enorm mee relateren. Hierdoor vond ik Filth (2013) zo fantastisch en ook kreeg dit kleinschalige liefdesverhaal Adam (2009) gelijk een plek in mijn hart.

Vaak gaan films over normale personen in bijzondere omstandigheden. Deze film gaat over een bijzonder persoon in normale omstandigheden. Adam is een twintiger met Asperger. Wanneer Beth bij hem in de flat komt wonen, krijgen de twee een bijzondere band. Ik zie het meer als een film over Beth, die als normaal persoon in de bijzondere omstandigheid komt: het ontmoeten van Adam.

De film is op het sterkst in de interactie tussen de twee en de moeilijkheden die het brengt. Niet op een komische manier, maar juist dramatisch. Beth wíl graag met Adam omgaan en andersom. Je wilt graag dat allebei de personages sociaal met elkaar kunnen omgaan. Er staat alleen wat tussen. Beide moeten elkaars gebruiksaanwijzing leren kennen. Adam is geen mongool, zo tekent de film hem ook niet. Ik vond de film zo fantastisch dat ik er nu nog van aan het naschokken ben. Maar als je er niks mee heb, kan ik dat ook wel begrijpen.

86/100