All the Money in the World

All the Money in the World ★★★

Het Getty familiedrama is een saga van epische proporties. Zo'n ongelooflijk waargebeurd verhaal die schreeuwt om verfilmd te worden. Het is dan eigenlijk nog het meest verrassend dat er deze periode twee verfilmingen naast elkaar bestaan - de serie Trust is net begonnen - zonder dat het al op beeld is gevangen.

Want hoe kan de rijkste man die ooit geleefd heeft géén geld overhebben voor zijn kleinzoon, zijn lieveling, als die in Italië wordt ontvoerd? Hoe heeft de moeder en haar hulp ooit door kunnen blijven zetten ondanks alle tegenslagen?

Het heerlijke jaren '70 beeld met muziek wordt afgewisseld met het steeds meer met stof bedekte kunstverzamelkasteel waar de oude Getty zijn laatste dagen nog met zuinigheid doorbrengt. Een evil guy, die zichzelf eigenlijk meer zijn geluk berooft door te focussen op dat geld in plaats van zijn familie.

Prachtige thema's die het verhaal zo erg konden verrijken. Jammer is dan ook dat All the Money in the World meer met huiswerk overeen heeft dan de bedoeling moet zijn geweest. Ridley Scott schiet bijzonder effectief zijn films met meer dan prima shots, veel levendigheid zit er niet in.

Deels komt dat door de deprimerende kleuren, die dat prachtige Italië in een heel ander daglicht zetten. Deels komt het door de ontvoering, die langer doorgaat dan dat het interessant is om te zien. Wat de spelers doen is veelal praten met elkaar om de situatie op te lossen, maar daarin zit zo weinig dimensie. Het draait om geld en geduld.

De opening laat dan effectief zien wie iedereen is. Alle poppetjes die aan het dansen zijn, zijn vanaf minuut één ook helder in beeld. Maar waar de personen vanaf dat moment in een thriller terecht moeten komen, blijven ze hangen bij de deuropening. Alsof Scott echt niet wilde dat er actie in zat.

Het is fantastisch dat Christopher Plummer met reshoots nog snel Kevin Spacey kon vervangen. De passende energieloosheid die hij als oude Getty brengt, dirigeert de rest van dit hele drama naar de pijnlijke middelmatigheid. Hoe je niets toevoegt aan een anders bijzonder boeiend verhaal.

Block or Report

Wilco liked this review