Return of the Jedi

Return of the Jedi ★★★★

Return of the Jedi (1983) sluit de originele Star Wars trilogie af met een iets mindere film. Grappige film met emotioneel eindgevecht. Tof.

Iets teveel genoteerd

Voor het eerst schreef ik bij een film notities op om een betere recensie te schrijven. Verbazingwekkend veel vragen noteerde ik. De afsluiter van de originele Star Wars trilogie is sowieso weer een vette Star Wars film. Dat moet gewoon even gezegd worden. Een oudere Luke, Leia, Han en Lando gaan in Return of the Jedi (1983) op avontuur om nog voor de laatste keer het sterrenstelsel hier ver, ver weg te redden van... nóg een Death Star. Jaja, voordat The Force Awakens (2015) dit trucje uithaalde, deed de originele trilogie het al. Het lijkt alsof er jaren zijn verstreken sinds The Empire Strikes Back (1980), door de enorme transformatie van Luke naar een echte Jedi en... dat met Leia. En natuurlijk dat er weer een Death Star bijna af is.

Het is de film van de schattige of verschrikkelijke Ewoks, de Emperor en het emotionele gevecht tussen Luke en Vader, en de tweede Death Star. Nee echt serieus, wie heeft bedacht dat een space station waar tientallen jaren aan is gebouwd, in een jaar er ineens weer is? Het is de film waarin C-3PO een god is, Luke zelfvertrouwen heeft, Jabba's paleis een aflevering van De Reünie lijkt en elk plan dat de helden bedenken tot aan 20 minuten voor het einde verschrikkelijk mislukt. Echt serieus, je moet er eens op gaan letten. "It's a trap!"

In mijn aantekeningen heb ik vooral veel details opgeschreven waar ik over zeur. Waar vorige delen logisch waren, zit het er hier vol met plotgaten. Van de 'Hou je koers aan' en het eerste wat ze doen is hun schip bijsturen, tot de vraag waarom Han überhaupt Chewie kan verstaan. Maar ook veel details die ik aanprijs. Zoals de introductie van de Ewoks, wat een liefdevol en klein moment is met Leia, en het nieuwe interieurdesign van de Death Star. Tja, ik zal de volgende keer iets minder noteren.

Ben is trouwens echt een asshole met zijn "From a certain point of view." Dude, geef gewoon toe dat je hebt gelogen over Luke's vader.

Hoe dan ook heeft de film een prachtige boodschap over vaders en dat familie hoe dan ook van je blijft houden. Een boodschap waar veel jonge kinderen met gescheiden of overleden ouders veel aan hebben. Het is best een leuke film geworden die de trilogie afsluit, de kwaliteit van de vorige twee kan die helaas niet bereiken.

Trouwens; ik vind Ewoks schattig. Dat jullie dat even weten.

80/100

Block or Report