Rope

Rope ★★★

Rope (1948) gaat over twee mannen die een feestje geven op de plek van hun moord. Veel in één kamer en shot gefilmd. Voor de rest prima.

There's Something About David

Deze vrij korte film van Hitchcock speelt zich volledig af in één appartement in een onbekende stad. In maar 1 uur en 15 minuten vertelt hij het verhaal van twee mannen die een moord plegen, het lijk, eerder bekend als David, in een kist verstoppen en dat vermommen als eettafel. Dan komen de uitgenodigde mensen langs en begint de drama: hopelijk ontdekken ze het lijk niet.

Erg knap is dat de film veel in één doorlopend beeld is opgenomen. De camera rijdt heen en weer en heeft maar weinig cuts. Ook de subtiele verandering van achtergrond is tof gedaan, al ziet het in cgi-gevuld 2016 niet meer heel geloofwaardig uit. Wel had de film wat mij betreft te weinig inhoud. Na het interessante, mysterieuze begin wachtte ik hoopvol op dat er iets ging gebeuren. Het bleef te lang in de kamer over koetjes en kalfjes gaan. Maar goed dat de film niet zo lang duurde.

Het einde laat het verschil zien tussen vroeger en nu. Zo houdt James Stewart (It's A Wonderful Life (1946)) een speech, waarin hij de Nazi-Duitse gedachtegang over de Übermensch afkeurt, een van de moordenaars' motivatie voor de moord. Ook schiet Stewart drie keer in de lucht, wat resulteert in het loeien van sirenes. Ik betwijfel of iemand nog wakker ligt wanneer er in New York drie keer in de lucht wordt geschoten.

61/100

Block or Report

Wilco liked this review