The BFG

The BFG ★★★★

Brits grappig

Wie The Jungle Book (2016) eerder dit jaar heeft gezien, weet dat tegenwoordig cgi en mensen veel beter hand in hand gaan dan in de tijd van de Star Wars prequels. Langzaamaan heeft Steven Spielberg steeds meer cgi gebruikt om zijn films meer tot leven te laten komen, wat soms leidde tot een mislukking (Indiana Jones and the Kingdom of the Cristal Skull (2008)) en soms tot best wel toffe films (The Adventures of Tintin (2010)). Gelukkig valt Spielbergs nieuwste in de laatste categorie.

The BFG (2016) is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Roald Dahl, in het Nederlands bekend als De GVR. Het gaat over een reus, die kleine kinderen kidnapt en opsluit om vrienden mee te worden. Het zou zo een horrorfilm kunnen zijn, maar met name door de prachtige (wel wat inwisselbare) muziek samen met de Harry Potter-achtige sfeer, zet het een typisch kinderboekverhaal neer.

En het is zo Brits dat het grappig wordt. Het jonge meisje wat wordt ontvoert naar Giantcountry is echt badass. Misschien dat daarom er geen romance is tussen die twee is; de reus voelt zich veel te bedreigd.

Nee hoor, het is een lieve, relatief kleine reus in een land van reuzen die rolschaatsen met auto's, enorm dom zijn en MENSEN ETEN. Doe eens even normaal, zou je zeggen. Ik zit me steeds meer af te vragen hoe dit geen horrorfilm had kunnen worden.

The BFG is aan het begin wat mij betreft wat voorspelbaar. Maar later, wanneer het personagegerichte deel tussen de reus en het meisje voorbij is, dan wordt het pas echt grappig. Brits grappig.

74/100