The Empire Strikes Back

The Empire Strikes Back ★★★★★

The Empire Strikes Back (1980) is net zo goed, tof en vet als de voorloper. Staat enorm goed op zichzelf, sterk verhaal en mooie gevechten.

Veel beter dan ik me herinner

In mijn hoofd staat op nummer 1 van de Star Wars serie het allereerste deel. De kracht en de simpliciteit die het verhaal had maakte dit de beste. Het ademde een grotere wereld, maar focuste zich zo enorm goed op het kernverhaal en het vertellen daarvan. De opbouw was perfect, de film was heerlijk en zat lekker vol met humor. De perfecte film.

Maar bij het herkijken van The Empire Strikes Back (1980), het prachtige vervolg op deze klassieker, merkte ik op dat ik me de film veel minder herinner dan ik zou moeten. De klassieke scènes en actiescènes hield ik voor me als steun van het verhaal, maar de dingen die me minder lagen had ik veel en veel groter en belangrijk gemaakt dan het eigenlijk was.

Want ja, ook Star Wars (1977) is geen perfecte film, maar een die er het allerdichtst bij in de buurt komt. Het verbaasde me hoe dicht Empire dit eigenlijk ook was. De nuances van de film nu. George Lucas' Star Wars had dat veel minder. Het is grappiger, actievoller, personagegerichter en emotioneler. Eigenlijk werd ik verrast met hoe tof The Empire Strikes Back eigenlijk is. En de hoeveelheid mensen die niet gewoon gelijk zeggen wíe ze zijn en wat ze willen. Yoda, Vader, Ben, come on, wees eens meteen duidelijk!

98/100

Block or Report