The Meyerowitz Stories (New and Selected)

The Meyerowitz Stories (New and Selected) ★★★★

Het drama bij Cannes is iedereen gelukkig zowat alweer vergeten. Hopelijk is The Meyerowitz Stories (New and Selected), een droog, komisch familiedrama, dan zelf interessant genoeg. Gelukkig werd ik niet teleurgesteld.

Netflix was eerder dit jaar in Cannes en er ontstond een heel gedoe. Het probleem was dat er twee films op het festival waren die niet in de bioscoop zouden draaien. Hoorden ze daarom minder thuis op het festival? Het bestuur van het oude, Franse festival vond van niet en heeft daarom de regels aangepast. Volgend jaar is Netflix niet welkom, mits de films ze een gewone bioscooprelease in Frankrijk krijgen. Maar willen we dat eigenlijk wel?

De twee films die op Cannes aanwezig waren, was Okja, een fantastische en vreemde blockbuster van de Koreaanse grond, en The Meyerowitz Stories (New and Selected). De laatste Netflix Original staat sinds 13 oktober online en heeft een fantastische cast met de oude Dustin Hoffman, die zijn Rain Man-personage weer helemaal oproept, een goede Adam Sandler en Ben Stiller.

Familiedrama
Zij spelen in de tragikomedie zonen van Harold, een nooit echt doorgebroken beeldbewerker die niet heel erg goed zijn zonen heeft opgevoed. Hij is koppig, luistert weinig en heeft een hele eigen wereld waarin hij leeft. Danny en Matthew, de zonen, hebben elkaar lang niet meer gesproken. Wanneer hun vader in het ziekenhuis beland, moet het tweetal de laatste kunstgallerij verzorgen.

Het klinkt als een weinig interessant concept, en ja, het idee is op zich is ook niet heel boeiend. Maar het is echt goed uitgewerkt. Tijdens het kijken zag ik dat The Nerdwriter, een YouTuber die over films en andere zaken erg strakke en interessante video-essays maakt, nét een video had geupload over hoe goed het dialoog is in The Meyerowitz Stories. Zie het hier!

Dit is een film die het moet doen van zijn uitvoering en die is erg goed. Het familiedrama geeft geen harde momenten om te lachen, maar is subtiel en soms zo absurd en herkenbaar. Het scenario zit goed in elkaar, de film grijpt gelijk de aandacht en het weet wat het is. Er zijn een hoop matige Netflix Originals te vinden, dus fijn dat er ook eentje is die een niveautje beter is.

Alleen al om Dustin Hoffman weer zijn ongemakkelijke personages in onder andere The Graduate weer te zien doen, wilde ik hem kijken. En daarin viel hij niet tegen – al had Hoffman wat mij betreft wat langer in de film mogen zitten.