RSS feed for Wilco
 • A Man Called Ove

  A Man Called Ove

  ★★★

  Wat er precies door mijn lijf heen ging, kan ik me nu al niet herinneren. Een zekere knop moet er wel zijn omgegaan. Anders kon ik dit echt niet hebben gedaan. Mijn spiegelbeeld herken ik niet meer. Misschien door de tralies achter me. De ogen die me door deze reflecterende wand aanstaren, zien er moe uit. Ik kan wel wat redenen verzinnen waardoor dat nou zou komen.

  Best bizar om te realiseren dat ik tweeënvijftig jaar later een bekentenis ga…

 • Stalker

  Stalker

  ★★★★

  Mijn IFFR 2019

  Daar staar ik weer. Recht in de bek van de spreeuw. Met zijn kleine oogjes kijkt hij me zo boos aan. "Wat doe je hier?" lijkt 'ie tegen me te krijsen. Maar hetzelfde zou ik hem kunnen vragen. Waarom zou hij meer recht hebben in dit bos dan ik? Het is maar goed dat ik dit voor mijzelf hou. Hoe dan ook zit er nog een dik stuk glas tussen.

  De natuur valt vanuit deze luxe boomhut…

 • The Spy Gone North

  The Spy Gone North

  ★★★

  Mijn IFFR 2019

  Het was nacht, toch? Niet dat het uitmaakte. De kamer waar ik deze week - of was het al een maand - in verbleef, had drie wijde ramen, waar lokale kranten op getapet waren. Geen zonlicht, geen maanlicht. De klok op de muur was de enige hint naar het tijdige leven. Maar die stond stil.

  Mijn nachtrust begon steeds korter te worden. Mijn lichaam wilde niet meer slapen. Het kwam door de nachtmerries, die mij compleet wisten…

 • Rear Window

  Rear Window

  ★★★★★

  Mijn IFFR 2019

  De natuur van het humanistisch koekeloeren. Een spotbijlage voor avonturiers en thuisblijvers.

  De wereld heeft genoeg bekende mensenspotters gekend. Denk aan Henk Reebrecht*, die in de jaren '80 de techniek van het mensen kijken analyseerde in zijn notitieboek "Mensen enzo". Pas rond 1994 was het de innovator K.P. Zeeman* die deze wijze doorontwikkelde en de verschillende tools die bij andere spotvormen gebruikt werd, toepaste op de kunst van het mensen kijken. Op het terras met Mieke, zijn…

 • Fireflies

  Fireflies

  ★★

  Mijn IFFR 2019

  Mijn benen, verstrengeld in elkaar, liggen in het zand. Vijf van mijn tenen raken de zachte grond, de andere vijf zijn omhoog geworpen, blootgesteld aan de frisse wind. De zon houdt de lichaam warm. Mijn hart, daarentegen, is kouder dan ooit.

  De kalmte fascineert me op deze eerste lentedag. Het lijkt haast alsof de grote, open zee en ik elkaar liefkozend aankijken. Dieper en dieper zinken mijn ogen, om de plek te vinden waar ik eindelijk mijn…

 • Happiness

  Happiness

  Mijn IFFR 2019

  Ik recenseer net te filosofisch. Daar hoop ik na deze recensie mee te stoppen en een nieuwe stijl te gaan proberen.

  Oh, oh. Happiness dus. Ik werd er zwaar depressief van. Deels omdat de film het zo heeft bedoeld - de film schreeuwt vanaf het begin "de wereld, de mensheid, alles is kut!" - maar voor het grootste deel omdat dit een ongelooflijk, lange, saaie, chaotische bedoeling is.

  En zoals met alles wat ik ook maar een…

 • The Impossible

  The Impossible

  ★★★

  De rampenfilm is de puurste vorm van blockbuster cinema. Het geeft een heerlijk extern conflict, een heldere morele les met simpele krachten van goed en kwaad. De natuur de bad guy maken is makkelijk. Al zou de natuur uit frustratie een vuurzee uitlokken, we zouden toch niet luisteren.

  Nu pas bedenk ik me dat er ook een anti-rampenfilm bestaat. Het verhaal van de mens die - zolang de film bestaat - al de wereld waar hij woont verwaarloosd, in naam…

 • Spider-Man: Into the Spider-Verse

  Spider-Man: Into the Spider-Verse

  ★★★★★

  Hoe beschrijf ik deze Spider-Man tekenfilm? De meeste overeenkomsten heeft het met The Lego Movie, ook zo'n uniek verschijnsel. De hoeveelheid energie spat van het scherm. Ongelooflijk. Animatie is gewoon de enige plek waar je zulke bizarre shit kán doen.

  In Spider-Man: Into the Spider-Verse spelen maar liefst zeven incarnaties van dit superheldenpersonage mee. Het is jaloersmakend: in andere superheldenfilms zou drie minder unieke versies al een verschijning zijn. Naast alle nerderige multi-universum vetheid, is dit gewoon een goed coming-of-age…

 • As It Is in Heaven

  As It Is in Heaven

  ★★★

  Een bizar verhaal van een componist die terugkeert naar zijn oude dorp, die een koor inspireert en voor altijd verandert. Het is even het evangelie opnieuw vertelt, maar dan met een seculiere zelfontplooiing boodschap? De Lutherse kerk zijn de nieuwe Schriftgeleerden, de groep blijft maar groeien, het is allemaal maar gek. Frida Hallgren is een prachtige vrouw, dat moet ook even gezegd worden.

 • The Wind That Shakes the Barley

  The Wind That Shakes the Barley

  ★★★

  De Ierse opstand vanuit het Ken Loach perspectief. In film is tenslotte alles wat zwart-witter en wordt iedereen toch net wat sneller onderdrukt. Cillian Murphy's transformatie is fascinerend.

 • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

  Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

  ★★★★

  Fascinerend als Harry Potter-deel. Stukken beter dan het vergelijkbaar vreemde The Hunger Games: Mockingjay Part 1. De drie Hogwards-vrienden moeten op reis door de bossen om gruzielementen te vinden. Behalve wat serieuze interpersoonlijke drama, krijgen we met een prachtige animatie de Deathly Hallows uitgelegd en moet het drietal het Ministerie van Toverkunst overvallen. Dit blijven topfilms, maar eenmaal op de tweede helft beginnen ze wel heel makkelijk in elkaar over te lopen. Dan draait het minder om het individuele verhaal, maar wil je het einde weten.

 • Sophie Scholl: The Final Days

  Sophie Scholl: The Final Days

  ★★★

  Een prachtig courtroom drama, en daardoor bizar om onderweg in een rijdende bus te kijken. Naast de actie van de flyers, is de film een theatraal (lees: het past beter in het theater) betoog voor de vrijheid, een discussie tussen twee mensen: een voor de vrijheid en de ander voor indoctrinatie van het pure nazisme. Door de blocking en belichting wist het redelijk te boeien, zeker omdat het feitelijk maar drie discussies in drie kamers zijn.